APM Construct aanleg terras

Buitenschrijnwerk, allerhande houtconstructies, aanleg van terassen in hout en composiet materialen, plaatsen van gevelbekleding, etc.

De keuze van de juiste houtsoort en de juiste vakman.

APM Construct is gelegen te Antwerpen en o.a. gespecialiseerd in buitenschrijnwerk, wij leggen o.a. terassen, bruggen, brugdekken, wij plaatsen leuningen, hekken, palen, poorten, etc. Hedendaags is het gebruik van hout terug sterk in opmars omdat het doorgaans een ecologisch product is en bepaalde voordelen heeft t.o.v. andere materialen.
Voor buitenschrijnwerk worden diverse houtsoorten gebruikt naargelang de toepassing o.a. Itauba, Ipé, Bankirai, composieten, etc.

Verschillende houtsoorten voor verschillende toepassingen

Voor toepassingen rondom zwembaden wordt bijvoorbeeld een andere houtsoort gebruikt van voor het buitenschrijnwerk dat gebruikt wordt voor gevels te bekleden.
Voor gevelbekleding is bijvoorbeeld ThermoWood een ideale houtsoort. Meer info betreffende ThermoWood kan  hier vinden.
Wanneer we kijken naar producten die hout kunnen vervangen maar tevens gebruikt worden in buitenschrijnwerk zijn composietmaterialen. Vaak worden deze composietmaterialen gewonnen uit de recyclage van gebruikte kunststoffen zoals verpakkingmaterialen. Eén van de voorderel, het splintert bijvoorbeeld niet.

Wanneer hout gebruikt wordt voor buitenschrijnwerk, is behalve de keuze van de juiste houtsoort ook nog de factor ‘kleur’. Er zijn verschillende houtsoorten die gebruikt worden waarvan de kleur wijzigt door externe factoren zoals regen, warmte en koude. M.a.w. is het verstandig om er rekening mee te houden hoe een bepaalde houtsoort zich gedraagt op lange termijn, ook qua onderhoud.

Meer informatie betreffende verschillende houtsoorten en andere materialen gebruikt in buitenschrijnwerk kan u hieronder terugvinden.

Aanleg van terassen

Voor het buitenschijnwerk van terassen werken wij met 1ste klas tropisch hardhout van de volgende soorten, elk met hun specifieke eigenschappen.

Extra informatie betreffende buitenschrijnwerk

Extra informatie betreffende buitenschrijnwerk

GEVELBEKLEDING

Een van de mogelijkheden om het uitzicht van een gebouw te ondersteunen is het bekleden van de gevel met hout. Het geeft bovendien een extra bescherming tegen weer en wind en extra isolatie kan aangebracht worden.Verschillende houtsoorten met een natuurlijke hoge duurzaamheid komen hiervoor in aanmerking; Red Cedar, Itauba, Sapupira enz … maar ook minder duurzame houtsoorten (klasse IV en V) zoals vuren en grenen die een verduurzaming hebben ondergaan kunnen hiervoor gebruikt worden.

HORIZONTAAL OF VERTICAAL?

De richting heeft niet enkel invloed op de architecturale uitstraling, maar bepaalt ook hoe het regenwater langs de gevel wordt afgevoerd. Bij een verticale plaatsing wordt het regenwater sneller afgevoerd. Om wateropzuiging te voorkomen, dienen de kopse kanten van het hout te worden beschermd.
Horizontale plaatsing van de houten gevelbekleding wordt vaker toegepast. Hier verdient de bescherming van het kopse hout door middel van afwerkingsprofielen extra aandacht.

VENTILATIE

Houten gevelbekleding moet minimum 15 mm, idealiter 18 mm dik zijn. Voor een optimale ventilatie moet er achter de massieve houten planken voldoende vrije ruimte worden voorzien. Door de luchtcirculatie droogt het hout snel bij vochtige weersomstandigheden, wat op termijn de levensduur van het hout ten goede komt. Een dampopen, waterkerend waterscherm beschermt tegen vochtinfiltratie.

Houtsoorten

BANKIRAI

Het kernhout is geel tot grijsbruin gekleurd, soms met een roodachtige tint. In het daglicht verkleurt het in het begin snel tot bruin, op langere termijn tot donkerbruin.
Bankirai heeft een fijne en gelijkmatige structuur en is een prima houtsoort voorbuitenschrijnwerk van o.a.; terrassen, bruggen, leuningen, hekken, palen, enz …

AZOBÉ

Het kernhout is vers donkerbruin en verkleurt naar donkerrood tot chocoladebruin. De structuur is in het algemeen vrij regelmatig. Azobé is een zeer zwaar, hard houtsoort die wegens zijn sterkte en slijtvastheid wordt gebruikt als constructiehout.

BILINGA

Vers is het geel tot oranje geel, nadonkerend naar oranjerood tot goudbruin.Bilinga is geschikt voor veel bouwcontructies, zowel binnen- als buitenschrijnwerk.

MASSARANDUBA

Vers is het hout vleeskleurig, nadonkerend tot grijsachtig roodbruin, donker roodbruin of soms peperbruin. Massaranduba heeft een fijne en gelijkmatige structuur en is een prima houtsoort voor buitenschrijnwerk van; terrassen, afwerking rondom zwembad, hekken, palen, enz …

ITAUBA

Kernhout is egaal geelgroenbruin, nakleurend tot donkerbruin. Itauba voelt vettig aan en heeft weinig glans. Itauba is geschikt voor binnen- en buitenschrijnwerk van: gevelbekleding, meubelen, vloeren, palen enz …

IPÉ

Kernhout is bruin, soms groenachtig geelbruin en heeft vaak licht- tot donkergestreepte zones. Het spinthout is geelachtig grijs. De houtstructuur is vrij gelijkmatig met een fijne nerf en zonder uitgesproken tekening, Ip  heeft een rechte draad, soms kruisdraad.

PADOUK

Kernhout is koraalrood tot paarsbruin. Zonder afwerking verkleurt het door licht snel tot bruin. Het spinthout heeft een cr mekleur. De nerf is matig fijn en soms komt er kruisdraad voor, meestal heeft het hout een vrij gelijkmatige structuur.

GARAPA

Kernhout is geelbeige tot geelachtig bruin en wordt lichtbruin met de tijd. Garapa heeft een middelmatige nerf en een rechte draad of kruisdraad. De tekening heeft lichte brede strepen en is soms ietwat gemoireerd.

THERMOWOOD

ThermoWood is Noords dennenhout dat een thermische behandeling onderging en daardoor zijn duurzaamheid verhoogt tot klasse I/II, vergelijkbaar met Teak, Ceder Bangkirai enz. Tevens worden enkele belangrijke eigenschappen aan het hout toegevoegd, ideaal voor gevelbekleding, terrassen, deuren, ramen en andere toepassingen voor buitengebruik die onderhevig zijn aan de natuurelementen.

COMPOSIET

Composiet terrasplanken zijn opgebouwd uit recuperatiematerialen. Enerzijds wordt houtafval van zagerijen en meubelfabrieken verwerkt, anderzijds komen de gebruikte kunststoffen van de recyclage van verpakkingsmiddelen uit polyetheen of polypropyleen. Het splintert niet bij verwerking of achteraf, het is vormstabiel (trekt niet), gemakkelijk te reinigen, rot niet, het is zeer duurzaam en is chemisch bestendig.